EKONOMİ

Unutmaya ve yok olmaya yüz tutmuş eski el sanatları turizmle birlikte canlanmış,yeni nesil sanatlara ilgi duymaya başlamıştır.Böylece pek çok el sanatı yaşatılarak,Beypazarı ekonomisinde önemli bir yere sahip olmuştur. Kuyumculuk, ayakkabıcılık, dokumacılık, yorgancılık, semercilik, kalaycılık, demircilik, bakırcılık ve gümüşçülük gibi meslekler günümüzde halen sürdürülmektedir. Beypazarı’nın 200 yıllık tarihi çarşısı ve İmaret el sanatları dükkanlarında ogünden bugüne sayısı çok azalsa da el sanatları yaşatılmaya çalışılmaktadır. Beypazarı’nın yeni gözde mekanı İmaret Meydanı’nda hizmete açılan mesleklerin tanıtıldığı ve ürünlerin satışa çıkarıldığı dükkanlarda yöre kültürüne özgü tüm ürünleri bulabilmek mümkün.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ALTIN – GÜMÜŞ TELKARİ İŞLEMECİLİĞİ 

Gümüş ve altının ince teller halinde örülerek yapıldığı “Telkari” sanatı işlemeleri, Kültür Bakanlığı tarafından “Kültürel Hediyelik Eşya Tasarım Yarışması”nda birincilik alan en ünlü Beypazarı el sanatıdır.

70 civarında gümüş mağazası ve atölyesi faaliyet göstermektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BEYPAZARI HALK EĞİTİM MERKEZİ

Beypazarı Halk Eğitimi Merkezi, kurs, atölye ve ürün çeşitliliği anlamında Türkiye’nin en zengin ve renkli Halk Eğitimi Merkezlerinden birisidir.

 

 

 

 

 

 

YÖRESEL EL SANATI: GİYSİLER

Dokuma olarak Bürgü denilen kadın başörtüsü dokunmaktadır. Ayrıca Beypazarı giysileri arasında öne çıkan sırma işlemeli “bindallılar”, yörede her genç kıza annesinden kalan değerli bir elbise olarak kullanılmaktadır. Tülbent, mermerşahi ve tül üzerine sırma ile işlenen , kare şeklinde mendil büyüklüğündeki “Çevre” adı verilen örtüler ise bindallı elbiselerle birlikte yöre kadınlarınca günümüzde halen kullanılmaktadır.

TARIM 

Toprakların verimli olması nedeniyle nüfusun % 60’ı tarımla uğraşır ve İstanbul, Ankara gibi merkezlerin domates, ıspanak, salatalık, marul, biber, havuç, brokoli ihtiyacı da yine Beypazarı’ndan karşılanmaktadır. Organik tarımla yetiştirilen ürünlerin hızla arttığı Beypazarı’nda asıl amaç; gübresiz ve hormonsuz tarımın yaygınlaştırılmasıdır. Türkiye ihtiyacının % 60’ını Beypazarı’nda yetiştirilen havuç karşılamaktadır. Beypazarı, havuç üretiminde Türkiye genelinde söz sahibi olmuştur. Çeltik, ıspanak, turp ve soğan da ilçenin gözde tarım ürünlerindendir. Meyve olarak armut, elma, kavun ve karpuz bolca yetiştirilmektedir. Kırbaşı ve köylerinde daha çok hububat; Aladağ, Kirmir, İlhan ve Süveri Çayları vadilerinde yer üstü ve altı su kaynakları elverişli olduğundan çeltik ve sebze üretimi yapılmaktadır. Karaşar beldesi dağlık olduğundan mera arazisi olarak kullanılmaktadır. Merkez ilçe ve köylerde daha çok havuç, ıspanak, turp, yer elması, marul vb. ürünler yetiştirilmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalite ve Lezzette Rakipsiz HAVUÇ

Dünyanın en kalite havucu olarak gösterilen Beypazarı Havucu, ilçenin dünyaya açılan kapılarından biridir. Hollanda Tarım Bakanlığı yetkililileri Beypazarı havucunun dünyanın bir numaralı havucu olduğunu açıklamışlardır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hayvancılık

Mera arazilerinin bol olması nedeniyle hayvancılık önemli boyuttadır. Beypazarı asırlardır kaliteli tiftik veren keçisiyle ünlenmiştir.