Nereler Gezilir?
YAŞAYAN MÜZE
Abbaszade Konağı; 19. yüzyılda yapımına başlanılan ve iki yıl içerisinde tamamlanan yan yana iki konaktan birisidir. Beypazarı’nın kuzeyinde, bir tepenin yamacındaki kayalılara sırtını veren Konak; Osmanlı döneminin mimari yapısını yansıtmaktadır. Beypazarı Belediyesi tarafından restore edilen ve “Yaşayan Müze” olarak ziyarete açılan Konakta; tarihi eşyaların yanı sıra yörenin en özel kıyafetleri olan “Bindallı” örnekleri de sergilemektedir. Ayrıca ziyaretçiler; ebru sanatı, ıhlamur baskısı gibi kültürümüze özgü sanatları uygulamalı olarak deneme fırsatı bulabildikleri gibi yerleşik kültürümüzü de birebir yaşama şansı elde ediyorlar.
Yaşayan Köy
Türkiye’nin geleneksel mimarî çeşitliliğinin göstergesi olarak bu özel ve kamusal mekânların birlikteğinden küçük bir Anadolu ortaya çıkmıştır.
Türkiye’nin farklı bölgelerinden seçilen mimarî yapılar, kültürler arasındaki fark ve benzerlikleri göstermesi bakımından önemlidir. Gündelik yaşamın kurgulandığı Anadolu Açık Hava Rekreasyon Alanı’nda sergilenmek üzere seçilen dönem bütün yönleri ile ele alınmıştır. Bu mekânlar, mutfak kültüründen, eğlence ve sağaltmaya kadim pek çok töre ve geleneğin sergilenmesine olanak sağlamaktadır. Bu bütünsel sergileme hizmet verilen arazinin olanakları nispetinde yerel bitkileri ve hayvan çeşitliliğini de kapsamaktadır.
Konaklama
Anadolu Açık Hava Rekreasyon Alanı yerleşkesinde bulunan geleneksel evlerin bazılarında ziyaretçiler konaklayabilir. Toplamda 15 odası olan Rekreasyon Alanı, ziyaretçilerine sunduğu konaklama olanağı ile ziyaretçilerin 18.-19. yüzyıl yaşantısını tam anlamıyla deneyimlemesini sağlamayı hedeflemektedir.
Sunduğu toplantı salonu, şirket ya da akademik toplantılar için tercih edilen Rekreasyon alanı iş adamlarının ve akademisyenlerin konaklaması için eşsizdir. Konaklamanın yapılacağı odalarda geçmiş bütün yönleriyle sergilendiği gibi günümüz insanın beklentilerini karşılayan tüm donanım da bulunmaktadır. Odalarda modern hayatın imkânları ile geleneksel hayatın birlikteliği en üst düzeyde mimarî tasarımlarla sağlanmıştır.
Sergiler
Anadolu Açık Hava Rekreasyon Alanı, iç mekân ve dış mekân sergi alanlarına sahiptir. Sürekli sergiler alanın sahip olduğu geleneksel mimarî yapılar ve onların iç mekân teşhirlerinden oluşmaktadır. Farklı geleneksel yapı tekniklerinin gösterildiği evler, çarşı ve dükkânlar, çamaşırhane, pekmezlik, değirmen, çeşme, fırın sürekli sergi mekânlarıdır.
Bunun yanı sıra geçici sergiler de yer almaktadır.
GELENEKSEL TÜRK SANATLARI
Halı dokuma Türk İşlemeleri Örgü işleri Tasvir sanatı
Çini Tezhip Minyatür
GELENEKSEL TÜRK TIYATROSU
Meddah Karagöz Ortaoyunu
YILLIK KUTLAMA VE ŞENLIKLER
Hıdrellez Nevruz Çiğdem günü Aşure
Harman şenliği Bağ bozumu
Gibi mevsimsel kutlamalar da önemli yer tutmaktadır.
HAMAM MÜZE
Türkiye´nin ilk hamam müzesi Ankara Kalkınma Ajansı´nın desteğiyle Beypazarı´nda açıldı. Zengin bir koleksiyona sahip olan Türk Hamam Müzesi, hamam kültürünü sergilemenin yanı sıra düzenlediği gerçek bir gelin hamamı organizasyonu ile de Türk müzecilik çalışmalarına farklı bir boyut kazandırıyor.
Uluslararası Müzeler Çalıştayı’nın kapanışı sonrası düzenlenen açılışa CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlı Aka, Beypazarı Kaymakamı Mustafa Kaya, Beypazarı Belediye Başkanı M.Cengiz Özalp, Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Hakkı Acun, ilçe protokolü, elliyi aşkın müze yetkilisi ve Beypazarılılar katıldı.
Açılışta konuşma yapan Dr. Sema Demir ; Türkiye’ye ilk Hamam Müzesi’ni ve Beypazarı’na ikinci özel müzeyi açmanın mutluluğunu duyduğunu belirtirken, hamam kültürünü sadece nesneleri koruyarak değil onların bir parçası olan eski gelenekleri de uygulayarak, tanıtmayı hedeflediklerini belirtirken müzenin yapımındaki katkılarından dolayı Ankara Kalkınma Ajansı, Beypazarı Kaymakamlığı ve Beypazarı Belediyesi’ne teşekkürlerini iletti.
Hamam Müzesi açılışını CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlı Aka ve Gazi Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof.Dr.Hakkı Acun birlikte yaptılar.CHP Milletvekili Aylin Nazlı Aka, Dünya’nın ikinci, Türkiye’nin ise İlk Hamam Müzesi’ni Ankara ve Beypazarı turizmine kazandıran ve emeği geçenlere teşekkür ederek hayırlı olmasını diledi.
Açılışı yapılan Türk Hamam Müzesi’nde, klasik Türk hamamlarındaki “sıcaklık, ılıklık, halvet, külhan, şırvan, hazne ve tıraşlık” gibi mekânlar bulunuyor.
Ayrıca “nalın, buhurdan, ibrik, sürmedan, kirdenlik, mücre ve hamam tası” gibi Türk el sanatlarından örnekler; “hamamcı minderi, kaynana arkalığı, hamam bohçası, yaygı, peştamal, pullu, bindallı, hamam beyazı, dindin, bürgü, içlik, üçetek, haşlama, salta” gibi Beypazarı’na özgü yerel kıyafetler ve hamam kültürüne ait dokumalarda ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.
Beypazarı Tarih ve Kültür Evi
Hafız Mehmet Nurettin Karaoğuz tarafından Ankara Valiliği İl Özel İdaresi’ne bağışlanan 150 yıllık konak, 1997 yılından itibaren “Beypazarı Tarih ve Kültür Evi” olarak kullanılmaktadır. Müzede Beypazarı ve yöresinin kültür ve tarihini yansıtan eserlerle Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden kalan çeşitli tarihi eserler sergilenmektedir. Etnografik yapıya sahip müzede bir de gelin odası bulunmaktadır.
Beypazarı Kent Tarihi Müzesi
1928 yılında inşa edilen ve günümüze kadar korunan Rüstempaşa Okulu Belediyemizce İl Özel İdaresi’nden alınarak, tarihi değerlerin sergilendiği Beypazarı Kent Tarihi Müzesi olarak hizmete açılmıştır. Beypazarı ile ilgili ilk çağlardan günümüze kadar olan tüm tarihi seyirler; maketler, kalıntılar, dönem eserleri ve tüm belgelerle Kent Tarihi Müzesi’nde görülebilir. Kişisel araştırmalar için çok önemli bir arşivi de içinde barındıran Müze’de, Beypazarı’nın dünü ve bugünü en ufak ayrıntısına kadar canlandırılıyor.
HIDIRLIK TEPESİ
Beypazarı´nı ziyaret edenlerin ilk uğrak yeri, şehrin tüm güzelliklerini bir arada görebildikleri Hıdırlık Tepesi´dir. İlçenin tüm bölgelerine hakim olan tepeden tarihi konakların ve doğal güzelliklerin ön plana çıktığı şehir dokusunu tüm ayrıntılarıyla seyredebilirsiniz.
ALAATTİN SOKAK
Restorasyonu tamamlanmış ve hizmete açılmış bir çok Tarihi Konağı barındıran Alaaddin Sokak; yöresel ürünlerin satıldığı standların kurulduğu şehrin en gözde mekanı. Beypazarılı ev hanımlarının tarhana, ev makarnası, cevizli tatlı sucuk, bazlama gibi el emeği ürünlerini tadarak alışverişinizi yaparken, Anadolu insanının misafirperver ve içten mizacını tamamen koruyan Beypazarılılarla sohbet etme fırsatı da bulabilirsiniz. Ayrıca pansiyon olarak hizmet veren dolap içi banyolarıyla, sofasıyla, sandıklarıyla yöresel tarzda döşenmiş konakları inceleyerek geçmişe kısa bir yolculuk yapabilirsiniz.
İmaret Meydanı ve El Sanatları Meslekleri Dükkanları
Beypazarı’nın yeni gözde mekanı İmaret Meydanı’nda hizmete açılan El Sanatları Meslekleri’ne ait dükkanlar ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor. . Kunduracı, semerci, dokumacı, bakırcı, kalaycı, yorgancı ve bindallı işlemeciliği gibi kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarına yönelik mesleklerin tanıtıldığı ve ürünlerin satışa çıkarıldı dükkanlarda yöre kültürüne özgü tüm ürünleri bulabilmek mümkün. Ayrıca ziyaretçiler, dükkanlarda çok sayıda meslek ürününü bizzat yaparak satın alma fırsatı da buluyorlar.
Tarihi ve kültürel özelliklerin korunması yönünde gerçekleştirilen projelerin en önemlilerinden biri olan El Sanatları Meslekleri dükkanları projesiyle; yıllar içerisinde unutulmaya başlanılan el emeğine dayalı zanaatkarlığın yaşatılmasına büyük katkı sağlanması amaçlanmaktadır.
SULUHAN KERVANSARAYI
Çarşı içinde bulunan Suluhan Kervansaryı; 17.yy başında 1683 yılında yapılmıştır. Klasik Osmanlı şehir içi hanları tarzında olan Suluhan’ın planı kare şeklinde ve iki katlıdır. Kervansarayın eski görünümüne kavuşturulması için başlanan restorasyon çalışmaları tamamlanmıştır.
KARAGÖL TABİAT PARKI
Yüz yıllık kültür ve tarih mirasçılığına ev sahipliği yapan Beypazarı Karagöl Milli Parkı ile Ankara’da Doğa Turizmine yeni bir soluk getiriyor. Aladağlar’ın güneyinde, 1650 m. yüksekliğinde Ankara’ya 128, İstanbul’a 350, Bolu’ya 85 ve Beypazarı şehir merkezine 28 km uzaklıkta bulunan Karagöl, İç Anadolu’nun karasal iklimde dört mevsim farklı güzellikleri ile ziyaretçilere doğal terapi alanı sunuyor. Her iki tarafı yamaçlarla çevrili, çevresi çam ve dağ kavak ağaçları ile yaklaşık 50 çeşit bitki türü ile kaplı olan Karagöl şehrin kalabalığından sıyrılmak isteyenlerin, konaklayarak doğa sporlarını yaptığı, sınırlı bölgelerden biri olma özelliğini taşıyor. Bir krater gölü olan Karagöl, yer yer 80 metreye kadar inen derinliği ile, özellikle sazan balıklarının popülasyonunun yoğun olduğu bir alana sahiptir.
HALK EVİ
Restorasyonu tamamlandıktan seminerler ve çeşitli organizasyonlar için kullanılan Halk Evi; ilk açıldığı 1938 yılındaki amaçlara hizmet etmektedir. Hafta sonları siyah beyaz Beypazarı fotoğraflarının sergilendiği Halk Evi´ni mutlaka ziyaret etmelisiniz.
GÜMÜŞ MAĞAZALARI
Beypazarı´nın en önemli simgelerinden birisi olan Telkari Gümüş İşlemeciliği´nin birbirinden güzel el işi takılarını bulabileceğiniz gümüş mağazaları özellikle bayanların ilgi odağı. Belediye binasında bulunan Gümüşçüler Çarşısı´nın yanı sıra şehir merkezinde de bir çok gümüş mağazası bulabilirsiniz.
BEYPAZARI HALK EĞİTİM MERKEZİ
Dokuma Atölyeleri, Kilim Atölyesi, Kök Boya Atölyesi, Biçki Dikiş Atölyesi, El Nakış Atölyesi, El Sanatları Atölyesi, Gümüş Atölyesini gezebilirsiniz.
BEYPAZARI KURU FIRINLARI
Türkiye´de sadece Beypazarı´nda üretilen ve tazeliğini bir sene koruyan,çay saatlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden Beypazarı Kurusu´nu; hem üretim hem satış yeri olan taş fırınlardan tadarak alabilirsiniz.
İNÖZÜ VADİSİ
Beypazarı´nın kuzeyinde yer alan İnözü Vadisi; doğal bitki örtüsü ve kültürel kalıntıları ile oldukça zengin bir görünüme sahiptir. İnözü Çayı´nın aşındırıcı etkisiyle iki tarafı balık sırtı görünümünde yükselen dik kayalardan oluşan Vadi; doğa sporlarını sevenler için eşsiz güzellikler barındırmaktadır.
EĞRİOVA YAYLASI
Ormanla çevrili Eğriova Yaylası; göz kamaştırıcı bitki örtüsü, pınarların oluşturduğu göleti ve ahşap evleriyle ziyaretçilere doğayla baş başa kalma fırsatı sunuyor. Golf, trekking, atla gezinti gibi aktiviteler için elverişli olan yaylada, geleneksel olarak her yıl “Karaşar Eğriova Yayla Şenliği” düzenlenmektedir.
KİRMİR ÇAYI VE GÖNEN VADİSİ
Süveri ve İlhan Çayları ile ilçe merkezinden geçen İnözü Çayını alarak Sakarya Nehri’ne karışan Kirmir Çayı; tarımda ve balıkçılıkta kullanılmaktadır. Yöre halkının mesire alanı olarak da yararlandığı Kirmir Çayı kenarları, yeşil alanlarla kaplıdır.
TEKKE YAYLASI
Beypazarı’na 10 km. uzaklıkta bulunan Tekke Yaylası piknik alanı olarak elverişli olması amacıyla orman içi parkı şeklinde düzenlenmiştir. Her yıl geleneksel olarak “Piknik ve Güveç” günü kutlanan yayla; temiz havası ve suyuyla şehrin gürültüsünden uzak kalmak isteyenler için doğal bir güzellik.
BOĞAZKESEN KÜMBETİ
Ayvaşık Mahallesi, Kumsüren mevkiinde bulunan Boğazkesen Türbesi ile ilgili eldeki bulgular ışığında, Beypazarı’na ilk gelen Selçuklu Türklerinin liderlerine ait Lahitlerin 13.yy da yapılmış olduğu tahmin edilmektedir. 17.yy’da Osmanlı İmparatorluğu döneminde onarım gören eserin, 1995 yılında da yeniden restorasyonu yapılmıştır. Türbede iki muhterem kişinin mezarları bulunmaktadır.
YEDİLER TÜRBESİ
Beypazarı’na 3 km. uzaklıkta, İnözü Çayı’nın kenarında yer alan Yediler Türbesi’nde, Horasan’dan geldikleri ve bu bölgede dergah kurdukları rivayet edilen yedi ermiş şahsiyetin mezarı bulunmaktadır.
GAZİ GÜNDÜZALP TÜRBESİ
Osman Gazi’nin dedesi olan Gazi Gündüzalp’in Türbesi, Beypazarı’nın 20 km. batısındaki Hırkatepe köyünde bulunmaktadır. Rivayete göre; Rumlar ile yapılan bir savaşta şehit düşerek buraya gömülmüştür.
KARACA AHMET SULTAN TÜRBESİ
İnözü Vadisi’nde yer alan türbede; eski kaynaklardan anlaşıldığı üzere Karaca Ahmet Sultan’ın Beypazarı’ndaki dergah ve tekkesine mensup müritlerinden birkaçının mezarları bulunmaktadır.
KARADAVUT TÜRBESİ
Beypazarı’nın 7 km. kuzeydoğusundaki Kuyumcu Tekke köyünde yer alan türbede; Hacı Bayram Veli Hazretleri’nin halifelerinden olan ve Fatih Sultan Mehmet’in döneminde yaşamış mutasavvıf bilginlerden Karadavut’un mezarı bulunmaktadır.
İVAZ DEDE TÜRBESİ
Halk arasında “Ayvaşık Dede” olarak anılan İvaz Dede Türbesi’nde; çitlembik ağaçları arasında yan yana duran, Horasan haçlı taş duvarlarla örtülü iki mezar bulunmaktadır. Mezar kitabelerinden, mezarlardan büyük ölçüde olanının İvaz Dede’ye diğerinin ise Halveti tarikatı Şeyhi Mehmet Efendi’ye ait olduğu anlaşılmaktadır.